HEMEN BİLGİ AL

Adres

Instagram

Sosyal Meyda

Birikim Nasıl Yapılır?

Birikim Nasıl Yapılır?

Birikim Nasıl Yapılır?

Birikim yapmak, hayatınızı kolaylaştıran ve yarınlara güvenle bakmanızı sağlayan en önemli eylemler arasında yer alır. Birikim yaparak kendinizi huzurlu hissedebilir, hayatın karşınıza çıkarabileceği beklenmedik aksiliklere karşı tedbirsiz yakalanma tehlikesinden kurtulabilir ve geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz. Peki birikim nasıl yapılır, biliyor musunuz? İşte para birikimi hakkında bilmeniz gereken her şey…

Birikim Yapmanın Yolları

Birikim yapmak için dikkat etmeniz gereken noktaların başında tasarruf gelir. Para biriktirmenin temel noktası, kazancı artırmaktan çok harcamaları kısmaktır. Bu nedenle aşağıdaki tasarruf maddelerini uygulayarak paranızı daha etkili kullanabilir ve birikim yapmaya başlayabilirsiniz.

  • Öncelikle haftalık ve aylık masraflarınızı gösteren bir çizelge çıkarabilir ya da bu amaçla tasarlanan mobil telefon uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Hangi ihtiyaca ne kadar para harcadığınızı gözlemleyerek bu miktarları ne kadar kısabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Elinize geçen her paranın belirli bir kısmını birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. Paranın %7 ila %10’luk bir dilimini ayırmanız, hem paranızda önemli bir eksilme oluşturmayacağı için sizi maddi anlamda zorlamaz, hem de birikim hesabınızdaki paranın düzenli olarak artmasına yardımcı olur.
  • Eğer kendinizi tutamayıp birikim hesabınızdaki paranızı harcıyorsanız, parayı kolayca harcamanızı önleyecek tedbirler alabilirsiniz. Vadeli birikim hesabı açtırabilir, birikiminizi dövize ya da altına çevirebilir ya da birikim hesabınızı kolay ulaşılır olmaktan çıkarabilirsiniz. Birikim hesabınızın mobil uygulamasını cihazlarınızdan kaldırabilir, bu sayede hesaptaki birikiminizi korumayı başarabilirsiniz.
  • Herhangi bir şey satın almadan önce “10 saniye kuralı”nı uygulayabilirsiniz. 10 saniye boyunca, satın almak istediğiniz şeyin ihtiyaç mı yoksa lüks mü olduğunu düşünebilir, eğer lüks olduğuna karar verirseniz o ürünü satın almayıp parasını birikim hesabınıza aktarabilirsiniz.
  • Karnınız açken alışverişe çıkmamanız da harcamalarınızı belirgin şekilde azaltan tedbirlerden biridir. Açken yapacağınız süpermarket gezisinde çevrenizde göreceğiniz pek çok ürünü satın alma eğilimi gösterebilirsiniz, oysa bu isteğin önemli bir bölümü karnınız doyduktan sonra ortadan kalkabilir. Bu nedenle alışverişlerinizi yalnızca tokken gerçekleştirmeniz, tasarruf açısından son derece etkili sonuçlar doğurabilir.

Nasıl Birikim Yapılır?

Birikim yapmak, farklı seviyelerde gerçekleştirilebilir. Dileyenler, küçük birikimlerini ev imkanlarıyla muhafaza ederken daha büyük birikimler yapmak isteyenler için ise çeşitli hesap seçenekleri bulunur. Vadeli mevduat hesapları, vadesi dolmadan önce mevduatınıza dokunamamanız sayesinde paranızı gereksiz harcamalardan uzakta tutar ve faiz imkanıyla paranızın miktarını artırır. Döviz ve altın hesapları da para biriktirmek için yararlanabileceğiniz imkanlar arasındadır. Paranızı dövize ya da altına çeviren hesaplar, döviz ve altının değer kazanması sayesinde birikiminizin de otomatik olarak artmasını sağlar ve böylece paranız durduğu yerde değerlenerek size büyük bir avantaj sağlar.

Bireysel Emeklilik Fırsatları 

“Nasıl birikim yaparım” sorusunun çok sayıda yanıtı vardır; bu yanıtlardan biri de bireysel emeklilik imkanıdır. Farklı kurumlar üzerinden gerçekleştirebileceğiniz bireysel emeklilik, küçük primler ödeyerek son derece konforlu bir emeklilik yaşamına ulaşabilmenizi sağlaması açısından son derece avantajlıdır. Bireysel emeklilik paketlerinde ödemeye istediğiniz zaman ara verebilir ve sonrasında yine dilediğiniz zaman devam edebilirsiniz. Bu sayede son derece konforlu bir birikim imkanı sunan bireysel emeklilik fırsatları, SGK’lılar tarafından da kullanılabilir. Bu sayede SGK emeklisi olanlara da etkili bir ek gelir sağlayan bireysel emeklilik, şartları tamamladığınız zaman toplu ödeme ya da düzenli emekli maaşı seçenekleriyle de hayatınızı kolaylaştırır. Eğer siz de bu zahmetsiz ve güvenli birikim seçeneğini değerlendirmeyi düşünüyorsanız,